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A Fork in the Road? Rethinking Culinary Genius, Power Dynamics, and the Impact of Social Movements on U.S. Food Media and Popular Culture
dc.provenance | El documento original impreso/digital se encuentra en resguardo del Centro de Investigaciones sobre América del Norte de la Universidad Nacional Autónoma de México. Proyecto CISAN, Memoria Institucional. | |
dc.rights.license | http://ru.micisan.unam.mx/page/terminos | |
dc.coverage.spatial | Norteamérica | |
dc.coverage.temporal | Siglo XXI | |
dc.creator | Flores Jurado, Julieta | |
dc.date.accessioned | 2025-06-20T21:34:51Z | |
dc.date.available | 2025-06-20T21:34:51Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.issn | 1870-3550 | |
dc.identifier.uri | https://ru.micisan.unam.mx/handle/123456789/1699 | |
dc.description.abstract | El presente artículo busca ampliar nuestra comprensión de la relevancia política de los medios gastronómicos estadounidenses, así como de las cambiantes dinámicas de autoridad y poder en ese campo. Para ello, se identifica y describe una sensación de fatiga con el paradigma del chef-genio en el periodismo y la cultura popular estadounidenses, la cual se conecta con discusiones más amplias acerca de la sostenibilidad y la justicia en la industria restaurantera. Tras presentar un breve panorama de las condiciones que permitieron el ascenso de los chefs a un estatus eminente, el artículo expone cómo los movimientos sociales que promueven análisis sistémicos del abuso de poder (#MeToo y Black Lives Matter) informan el rechazo actual hacia el chef "tóxico". Las críticas hacia esta figura se concentran en cómo su atractivo cultural ha sido usado para justificar el abuso en el ámbito laboral en nombre de la perfección culinaria. Este argumento se sustenta mediante el comentario de un libro de no ficción sobre los restaurantes después de la pandemia, artículos de opinión, y una serie de televisión, The Bear, todos ellos publicados o emitidos entre 2020 y 2023. | |
dc.description.abstract | This article aims to enrich our understanding of the political significance of U.S. food media and the evolving dynamics of authority and power within this field. It does so by identifying and describing a sense of fatigue with the paradigm of the genius-chef in U.S. journalism and popular culture, which resonates with wider discussions on sustainability and justice in the restaurant industry. After a brief overview of the conditions that enabled the ascent of chefs to eminence, the article elaborates on how social movements that advocate for systemic analyses of abuse of power (#MeToo and Black Lives Matter) inform the current rejection of the "toxic" chef. Critiques of this figure center on how its cultural appeal has been used to rationalize workplace abuse in the name of culinary perfection. This argument is supported by a discussion of various sources that consider recent events and the wider arc of the "rise and fall" of culinary geniuses -opinion articles, a chapter from a non-fiction book on post-pandemic restaurants, and the television series The Bear, all published or aired between 2020 and 2023. | |
dc.format | ||
dc.format.extent | pp. 141-167 | |
dc.language.iso | Eng | |
dc.publisher | Universidad Nacional Autónoma de México, Centro de Investigaciones Sobre América del Norte | |
dc.relation.requires | Lector PDF. | |
dc.title | A Fork in the Road? Rethinking Culinary Genius, Power Dynamics, and the Impact of Social Movements on U.S. Food Media and Popular Culture | |
dc.rights.holder | Universidad Nacional Autónoma de México | |
dc.audience | Estudiantes | |
dc.audience | Maestros | |
dc.audience | Investigadores | |
dc.audience | Medios de comunicación | |
dc.audience | Otros públicos | |
dc.description.extract | The aim of this paper is to enrich our understanding of the political significance of U.S. food media, and the repositioning of authority and power within this field. Post-COVID reflections on food have been characterized by a renewed focus on justice and sustainability, and this analysis aspires to contribute to this ongoing conversation. In order to do this, this article pursues two complementary goals: to present a close analysis of a selection of journalistic texts, published in U.S. media outlets, that evidence a growing discomfort with the notion of a chef whose genius manifests as constant abuse in pursuit of perfection; and to discuss representations in popular culture that accompany this shift and also address the question of what a fair restaurant would look like. The focus is on recent transformations concerning chefs' cultural status and public image, since evaluating the economic consequences of the pandemic on their business endeavors would require different methods (p. 144). | |
dc.identifier.doi | https://doi.org/10.22201/cisan.24487228e.2024.2.674 | |
dc.identifier.orcid | https://orcid.org/0000-0003-4776-5994 | |
dc.relation.issue | No. 2 (38) | |
dc.relation.volume | Vol. 19 | |
dc.rights.accesslevel | openAccess | |
dc.title.parallel | ¿Una encrucijada? Repensando el genio culinario, las dinámicas de poder y el impacto de los movimientos sociales en los medios de comunicación gastronómicos y la cultura popular de Estados Unidos | |
dc.type.spa | Research article | |
dc.date.copyrighted | 2024 | |
dc.type.coar | http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 | |
dc.coverage.placeOfPublication | México | |
dc.subject.keywordSpa | Chefs | |
dc.subject.keywordSpa | medios de comunicación gastronómicos | |
dc.subject.keywordSpa | abuso de poder | |
dc.subject.keywordSpa | responsabilidad | |
dc.subject.keywordSpa | cocina profesional | |
dc.subject.keywordEng | Chefs | |
dc.subject.keywordEng | food media | |
dc.subject.keywordEng | abuse of power | |
dc.subject.keywordEng | accountability | |
dc.subject.keywordEng | professional cooking | |
dc.audience.educationLevel | Superior | |
dc.audience.educationLevel | Posgrado | |
dc.identifier.handle | Flores Jurado, Julieta, "A Fork in the Road? Rethinking Culinary Genius, Power Dynamics, and the Impact of Social Movements on U.S. Food Media and Popular Culture ", Norteamérica. Revista Académica del CISAN-UNAM, Universidad Nacional Autónoma de México, Centro de Investigaciones sobre América del Norte, 2024, año 19, no. 2 (38), (julio-diciembre): 141-167. |
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